Nemate omogućen JavaScript!

Sportska natjecanja u padobranstvu

Padobranski klub Croatia u svojim redovima ima širok broj sportski padobranaca od koji se nekoliko nalaz i u Hrvatskoj padobraskoj reprezentadiji.

Sportaši padobraskog kluba Croatia sudjeluju na velikom broju domaćih i internacionalnih natjecanja u klasićnom padobranstvu.

Kada govorimo o klasićnom padobranstvu govorim o dvije discipline od kojih se ono sastoji. Jedna je skok na cilj a druga su figure u slobodnomk padu.

natjecanje u padobranstvu

Skok na cilj

Skok na cilj je osnovna disciplina u padobranstvu, ali moglo bi se slobodno reći i najvažnija disciplina za padobrance. Jedna od najvažnijih stvari u padobranstvu je znati sigurno i precizno sletjeti. Ova disciplina se bavi upravo time, gdje doskoćište nije velika livada več se cilj bazira na doskoku od svega 16 cm.

Padobranci se takmiče u doskoku, ali se boduje samo prvi kontakt sa zemljom. Središte je širine 2 cm te se od nule elektroničkom napravom, zvanom palačinka, mjeri do polumjera od 16 cm. Svaki padobranac može u pojedinom skoku skupiti od 0 do 16 cm. Svako natjecanje se obično sastoji od 8 skokova. Pobjednik je onaj padobranac koji nakon 8 skokova ima najmanji broj skupljenih centimetara.

Kako bi malo bolje opisali sam sport treba malo bolje opisat doskočište. Doskočište za padobranca na natjecanju je obično okruglo. Neka natjecanja imaju veliki šljunčani krug u promjeru od cca. 50-ak metara. U središtu tog šljunčanog kruga nalazi se okrugla strunjača u promjeru od 6-8 metara. Oko strunjače obično stoji tri sudaca koji motre ispravnost skoka. Ono što oni nadgledavaju je prvi dodir sa palačinkom. Palačinka je ono što se nalazi u sredini strunjače. To je elektronička naprava okruglog oblika i promjera 34 cm. Sredina je obojena u žuto i veličine je 2 cm, to je nula i ona je ono što svaki padobranac pokušava pogoditi. Padobranski skok izvodi se na način da se padobranac pokušava dovesti iznad palačinke i prizemljiti na nju tako da je prvo dodirne sa petom jedne noge. Tenisice su obično blago našiljene kako bi se bolje gađalo

padobranski skok na cilj

Natjecanje u skoku na cilj je inače ekipni sport. Padobranci se natječu pojedinačno, ali i po ekipama. Svaki skok se boduje i za ekipu, ali i za pojedinog natjecatelja. Padobranska ekipa se sastoji obično od 5 padobranaca i cilj je isti, pokušava se skupiti što manje centimetara iz 8 ekipnih skokova. padobransko natjecanje

Neka natjecanja u skoku na cilj imaju 10 skokova. Zadnja dva skoka se zovu polufinale i finale. U polufinalni skok idu samo takmičari koji su postigli najmanji broj negativnih centimetara (obićno polovica). Ako je veliko natjecanje te ima preko 200 natjecatelja, onda ide 30% svih natjecatelja i to po kategorijama. U finalni skok ide 50% natjecatelja iz polufinala. Kategorije su juniori, seniori, masteri i žene. Juniori u padobranstvu su osobe do 24 godine. Mnogi misle kako je to dosta staro za osobu da bude junior, ali razlog tomu je to što u većini zemalja se padobranstvom može početi baviti tek sa 16 godina starosti i to uz potpis skrbnika. Najčešće se osoba počne baviti padobranstvom tek nakon 20 godine te je time broj juniora i dalje u svijetu jako malen. Masteri su natjecatelji koji su stariji od 50 godina, a još uvijek se bave padobranstvom, logično je da su seniori oni između 24 i 50 godina..

Damir Sladetić

Natjecanje na cilj je logično i najstarija padobranska disciplina i osnova svih padobranskih disciplina, te zato i pripada tzv. Klasičnim padobranskim disciplinama.

Najveća škola padobranstva u Hrvatskoj

Padobranska škola Croatia kao jedna od najvećih padobranskih škola u hrvatskoj odškoluje oko 100 padobranaca godišnje te im tako omogući siguran ulaz u svijet padobranstva te osnove za danje usavršavanje u padobranskom sportu. Mi smo jedina padobranska škola u Zagrebu koja održava tečajeve padobranstva tijekom cijele godine...

Skok padobranom u tandemu s 4000 metara

Tandem padobranstvo je iznimno popularan oblik padobranstva i pravi izbor za Vas. Koncipiran je da vam omogući iskustvo slobodnog pada bez pohađanja intenzivne padobranske obuke prije samog padobranskog skoka. Nakon samo 15-20 minuta instrukcija, biti ćete spremni da izvedete padobranski skok sa svojim tandem instruktorom.

Najam padobranaca i Demo padobranski skokovi

Naši padobranci tijekom godine skaču i na već dogovorenim jubilarnim izvanaerodromskim skokovima. Izvanaerodromski skok (akcija) je atraktivan skok izvan aerodroma (ulice, trgovi, igrališta, itd.) i izvodi se na raznim manifestacijama, kulturnim i sportskim događanjima te mnogobrojnim privatnim proslavama i svečanostima...

Sportska natjecanja u padobranstvu

Padobranski klub "Croatia", osim što školuje mlade ljude i potiče ih na bavljenje sportom, prisutan je na svim domaćim te mnogobrojnim velikim europskim i svjetskim natjecanjima. U svom redovnom natjecateljskom sastavu ima ekipu koju čine nekoliko reprezentativca: Marko Premužić, Damir Sladetić, Hrvoje Sladetić, Angelo Vuletić, Nebojša Ilić i Vesljka Klobučarić-Pirc u master kategoriji.

Kontaktirajte nas

Za sva pitanja i informacije o padobranskoj školi, tandem skokovima s padobranom, najmu padobranaca, cijenama usluga, natjecanjima itd., slobodno nam se obratite slanjem poruke putem web obrasca.